top of page
Alma Libre - signature fillings - hero shot food page
Alma Libre- hero shot-2_edited.jpg

The story behind our signature fillings.

Bij Alma Libre draait het allemaal om authentic flavors with a story. Onze signature fillings zijn niet zomaar vullingen—ze zijn het hart van onze Mexicaanse streetfood beleving. Elk recept heeft een eigen verhaal, rechtstreeks uit de straten van Mexico.

Om deze smaken tot in de perfectie te beheersen, reisde Karen meerdere keren naar Mexico. Daar leerde ze koken van lokale chefs, rechtstreeks uit de keukens waar deze gerechten al generaties lang worden bereid. Doorheen haar reis ontdekte ze de geheimen van de Mexicaanse keuken en perfectioneerde ze de vijf signature fillings van Alma Libre: pulled pork, chicken tinga, chicken mole, refried beans en pulled jackfruit.

Geen bewaarmiddelen, geen shortcuts - just real food, made with love.

Bij Alma Libre draait alles om puur, vers en bomvol smaak. Onze signature fillings? Pulled Pork, twee soorten Pulled Chicken, de romige, vezelrijke Refried Beans (veggie/vegan) en pulled jackfruit: de vegan variant van onze pulled pork. Alle groenten en toppings worden ter plaatse kraakvers gesneden, zodat elke hap barst van de vitaminen en smaak. Versheid en gezondheid staan hier op één… maar laten we eerlijk zijn, heerlijke smaken winnen altijd! 

Alma Libre- burrito.jpg
Alma libre dishes -138_edited.jpg
Foodtruck-banner-200x7196px.jpg
Alma Libre - signature filling - pulled pork.jpg

Pulled pork

Traag gegaard, bomvol smaak en marinated to perfection. Dit Mexicaanse meesterwerk krijgt eerst een 48-hour flavor boost, voordat het langzaam in de oven smelt tot juicy, fall-apart goodness. één hap en je bent in Yucatán!

Pulled pork of cochinita pibil: overheerlijk traag gegaard varkensvlees op z’n Mexicaans. Voor de typische bereiding hiervan trokk Karen naar Yucatan. Daar kruiste haar weg met die van chef Rosalia Chay, een wereldbekende BBQ-kok. De unieke kans om van zo'n icoon te leren liet Karen niet passeren. Deze samenwerking resulteerde in een culinaire totaalervaring. Naast het aanleren van traditionele bereidingswijzen en gebruiken, nam Rosalia Karen ook een stuk mee in de geschiedenis van de Maya-cultuur. Met deze kennis en een paar geheime ingrediënten tovert Karen hier in Antwerpen de traditionele 'Pulled pork à la Rosalia' op tafel! 

Alma Libre signature filling chicken mole_edited_edited.jpg

Chicken mole

A flavor explosion that’ll knock your socks off! Met maar liefst 43 ingrediënten is onze mole een diep, rijk en verslavend sausje dat Mexico op je bord tovert. Eén hap en je proeft de perfecte mix van spices, chocolade & traditie.

Het mysterie ontrafelen van de Mole is dé drijfveer achter Alma Libre. Om de kneepjes van het Mole-vak te leren, trok Karen naar Puebla. Haar missie? De fantastische saus, rijk aan smaak en geschiedenis, ook in België op de menu zetten! 

Over het ontstaan van deze smeuïge saus bestaan vele verhalen. Een daarvan neemt ons terug naar de 16de eeuw. Nonnen van het Santa Rosa klooster kregen onverwachts bezoek van de aartsbisschop en hadden niets meer in huis om klaar te maken. In blinde paniek mixten ze alles wat ze nog konden vinden: verschillende pepers, noten, gedroogd fruit, oud brood, bananen en zelfs chocolade. Het werd allemaal bij elkaar gegooid. In het totaal draaiden ze zeker een 40-tal ingrediënten en kruiden mee in de molen. Het mengsel stond vervolgens uren te pruttelen. Het resultaat? De basis van de roodbruine Mole die wij nu kennen, met een diepe en complexe smaak die zowel pittig als zoet is. Holy mole! Echt een aanrader.

Alma Libre signature filling chicken tinga_edited_edited.png

Chicken tinga

Spicy, smoky & downright delicious! Onze Chicken Tinga wordt langzaam gegaard in een rijke saus van tomaat, chipotle en ui, waardoor het die signature rokerige kick krijgt. 

Tinga de pollo mocht zeker niet ontbreken op onze kaart. Het immens populaire gerecht is op elke straathoek in Mexico te verkrijgen en dus een must in de keuken van Alma Libre. Tinga klinkt als een sensuele dans, maar is comfortfood op zijn best. De gepluisde kip suddert lang in een tomatensaus. Het belangrijkste ingrediënt is chipotle, een gerookte peper die de saus zijn typische pittige smaak geeft. Om het gerecht onder de knie te krijgen, volgde Karen de tinga geuren en kleuren richting Oaxaca: haar favoriete stad in Mexico. Het was tijdens deze kookworkshop dat ze trouwens haar bijnaam kreeg. Deze Alma Libre vertrok met een gevuld hart terug richting België om ook hier jullie harten te veroveren met haar versie van de tingasaus.

Alma Libre's signature meat fillings

Foodtruck-banner-200x7196px.jpg

Alma Libre's signature veggie & vegan fillings 

Alma Libre signature filling refried beans_edited.jpg

Refried beans

Deze Mexicaanse klassieker is romig, voedzaam en bomvol vezels — een echte power filling! No boring taste, maar een smaakvolle, rijke en hartige bite die al generaties de basis vormt van de Mexicaanse keuken.

Kleur verkoopt! Wist jij dat wij door jarenlange associatie een bepaald verwachtingspatroon hebben opgebouwd op vlak van smaken? Rood smaakt zoet. Zwart eten? Dat lusten wij niet! Laat de typische donkere kleur van de refried beans je echter niet afschrikken. Dit gerecht was ook voor Karen de meest verrassende eye opener tijdens haar culinaire reis. Een leuk weetje: het duurde twee weken voor zij de moed vond om het zwarte goedje tussen een torta in San Sebastian te proeven. Het verdict? Een dikke 10/10 en ze was meteen verkocht! 

Deze bonenpasta is de veganistische klassieker uit de Mexicaanse keuken. Voedzaam en bomvol vezels, waardoor je met een verzadigd gevoel van tafel gaat. De bonen geven het gerecht een boterzachte structuur en ze zorgen gegarandeerd voor een Mexicaanse fiësta. 

Alma Libre signature filling pulled jackfruit_edited.jpg

Pulled jackfruit

De vegan twin van onze pulled pork, maar dan 100% plant-based! Jackfruit mag dan geen klassiek Mexicaans ingrediënt zijn, het verovert wel steeds meer een plek in de moderne Mexicaanse keuken. En wij snappen helemaal waarom!

Net zoals onze pulled pork krijgt deze tropische vrucht een slow-cooked behandeling en wordt hij gemarineerd in een authentieke Mexicaanse spice mix. Het resultaat? Sappig, kruidig en heerlijk vezelig, waardoor je amper het verschil proeft met de real deal. Perfect als plantaardige optie in onze tacos, burritos of memelitas. 

Foodtruck-banner-200x7196px.jpg
bottom of page